AGUSTÍ ARQUES JOVER (1734­-1808)

Imprimir
Ratio:  / 1
MaloBueno 
Última actualización el Lunes, 17 Noviembre 2014 Escrito por Vicedirecció

Agustí_Arques_Jover.jpg

AGUSTÍ ARQUES JOVER (1734-­1808)

El 30 d'abril de 1734 va nàixer a Cocentaina Agustí Arques Jover. La família del pare Arques eren llauradors benestants. El pare d'Agustí Arques era regidor de l'Ajuntament de Cocentaina i rebia el tracte honorífic de Ciutadà. La seua formació es va iniciar a Cocentaina on va estudiar les primeres lletres i gramàtica. Als quinze anys va ingressar al convent de la Mercé d’Elx. Més tard es va traslladar a València on va continuar amb els seus estudis d'Arts i Teologia. Als vint-i-quatre anys fou ordenat sacerdot. Va donar classes de Filosofia a Oriola i a Elx.

Al llarg de la seua vida desenvolupà una important activitat com a historiador, tot i fer recerques als arxius de Cocentaina i al de la Mercè. Només aconseguí publicar un estudi sobre pintors i artistes, la resta de les seues obres quedaren inèdites, entre elles la inacabada “Història de Cocentaina”a la qual va dedicar quasi trenta anys de treball. El 1782 fou elegit Arxiver General de l'Ordre de la Mercé , càrrec que ocuparia fins 1793. En 1784, també seria escollit per ocupar el càrrec de Cronista General de la Província de València. També va ocupar importants càrrecs dins de l'ordre de la Mercè arribant a ser Provincial de València en 1794.

Va morir a la ciutat de València el 14 de juny de 1808 deixant una important obra històrica i religiosa. 

Agustí Arques es pot emmarcar dins del grup d'intel·lectuals de la il·lustració valenciana, al costat de Luis Galiana Cervera, Cavanilles, Maians i Siscar, Pérez Bayer

Com a historiador va destacar per la seua incansable feina de recerca directa als arxius, buscant la veritat en els documents antics i rebutjant aquelles dades històriques no provades en les fonts documentals.

Les seues aportacions a la història de l'art valencià van ser molt rellevants per a tots els historiadors posteriors

Van ser importants els enfrontaments que Agustí Arques va tindre amb el comte de Cocentaina a qui reprotxava que haguera traslladat en secret l’arxiu de Cocentaina a Madrid on llavors residia el comte. Fins i tot el pare Arques es va negar a proporcionar al comte documents històrics que el comte necessitava.

Actualment la Biblioteca Pública Municipal, un carrer i l’institut d’ensenyament secundari porten el nom d’Agustí Arques.

 

 Bibliografia consultada:

“Colección de pintores, escultores desconocidos sacada de instrumentos antiguos, authenticos” por el Revendo Padre Maestro Fr.Agustín Arques Jover. Estudio, transcripción y notas: Inmaculada Vidal Bernabé, LorenzoHernández Guardiola. Editat per Caja de Ahorros de Alicante i Murcia. Alcoi 1982.

“Historia de la Villa y Condado de Cocentaina” Luis Fullana Mira. Monte de Piedad y Caja de Ahorros de

“Carrers de Cocentaina” Francesc Jover i Dominguez. editat pel M.I. Ajuntament de Cocentaina, 2002.

124852
Avuí
Última setmana
Últim mes
TOTAL
2
27
259
124852
2018-11-20 06:19:13
Visitors Counter
Tuesday the 20th - .